Zo krijg je geen kater van tequila!

Bezoeker Score
[Totaal: 0 Gemiddelde: 0]
Persawa tasting
Het is bijna zover! Op 10 maart organiseert Persawa een tasting in de Gastenhoeve. Nog niet ingeschreven? Wees er snel bij want er zijn slechts 40 plaatsen.
Schrijf in via het inschrijvingsformulier onderaan de activiteitpagina of neem contact op met Ivan Van Hoyweghen. Meer info over de tasting avond vind je op de activiteitpagina in de activiteitenkalender.

Ben je al wel ingeschreven, lees dan hieronder tips om een kater te voorkomen!

 

Een avondje uit met vrienden. Iemand komt op het idee om een paar shotjes tequila achterover te slaan en daagt je mee uit. “Is toch plezant?” De dag erna word je wakker met een gigantische kater en een al even groot gat in je geheugen, waarna je zweert nooit meer een druppel van de Mexicaanse spirit aan te raken. Klinkt bekend? Je bent niet alleen; dit scenario staat collectief in het geheugen van de meeste studenten gebrand. En dat allemaal omdat we het drankje op een verkeerde manier nuttigen.

‘Lick it, slam it, suck it’ is de regel bij het achteroverslaan van een shotje tequila. Wat zout op je hand, wat citroen in de aanslag en hopla: op naar het volgende. “Niet moeilijk dat we dan een gigantische kater krijgen”, aldus Kobe Desmet, het brein achter het boek ‘Tequila & Mezcal’. Hij is – net als wij – een beetje over de gin & tonic-hype heen en schuift tequila zelfverzekerd naar voor als vervanger. “Tequila heeft jammer genoeg een slechte naam”, vertelt hij ons wanneer we hem spreken. “Maar eigenlijk is dat onzin; tequila is minstens even complex als een whisky. Sommige experts beweren zelfs dat het meer smaakcomponenten heeft. We drinken het gewoon allemaal verkeerd.”

Kobe maakt ons meteen enkele illusies armer. “De tequila die wij in een doorsnee bar in een shotglas krijgen, is gemengd met rum. Volgens de

© Lannoo.

officiële regels – tequila is een van de strengst gereguleerde dranken ter wereld – is dat geen kwaliteitsproduct.” Niet moeilijk dat we zo’n gigantische kater krijgen: we mengen twee soorten drank met elkaar.  “Je hebt dus waarschijnlijk nog nooit een ‘echte’ tequila gedronken, die voor 100 procent gemaakt is van de agave-plant – en niet van een cactus dus.”

Bij ons is de ‘echte’ tequila nog een nobele onbekende, maar aan de overkant van de Atlantische Oceaan is de drank aan een echte opmars bezig. “In Noord-Amerika wordt hij steeds populairder.” Zo populair dat ook celebrities op de kar springen. “Carlos Santana heeft zijn eigen tequila, en ook Justin Timberlake heeft een eigen fles opgestart. En de ‘Casamigos’ van George Clooney heeft zelfs awards gewonnen. Ietsje duurder, maar de smaak maakt het meer dan waard.” Iets wat we, na een proefsessie, alleen maar kunnen beamen.

Kobe vermoedt dan ook dat het maar een kwestie van tijd is voor de trend naar onze contreien overwaait. “Ik zie hem als een van de grote kanshebbers om de gin wat van zijn troon te stoten.”

Kobe Desmet met een deeltje van zijn indrukwekkende collectie. © kos.

 Mezcal wordt – net als tequila – voor 100 procent gemaakt uit de agaveplant.
Maar waar voor tequila uitsluitend de agave azul wordt gebruikt, kan mezcal uit veel meer soorten vervaardigd worden. Daarnaast wordt mezcal nog steeds op uiterst artisanale wijze gemaakt: de hart van de plant wordt geroosterd in een kuil in de grond en met houtvuur opgestookt. De productiemethode van tequila is in vergelijking daarmee een stuk moderner.
De typische rooksmaak van mezcal maakt hem een waardige vervanger voor whisky. 

 

Strenge regels
Een kater vermijden begint dus al met het drinken van een goed product. Tequilamaestro Kobe, als enige Belg erkend door de Mexicaanse overheid, legt uit wat dat precies inhoudt. “Om het kwaliteitslabel ‘100% agave tequila’ te krijgen moet de drank afkomstig zijn uit een van de vijf officiële staten in Mexico en uitsluitend van de agave tequilana weber azul gemaakt zijn. Aangezien het tot 20 jaar kan duren tot de plant geoogst kan worden, is goede tequila een waardevol goedje. Zo worden de planten vaak gechipt en worden er camera’s ingezet om ze te bewaken.” Een goede tequila is dan ook niet goedkoop. “Een ‘blanco’ – een ongerijpte tequila – valt nog mee, maar hoe langer ze op vaten gelegen hebben, hoe duurder (en donkerder) ze worden.”

Santana heeft zijn eigen tequila, Justin Timberlake ook. Die van George Clooney heeft zelfs al awards gewonnen.Kobe Desmet, auteur van 'Tequila & Mezcal'

“Sip it, don’t shoot it”
Daarnaast hebben we de kater ook te danken aan de manier waarop we tequila drinken. “Natuurlijk krijg je een kater als je ze achteloos achteroverslaat; daar is de drank veel te sterk voor. En het is gewoon zonde om iets dat zoveel moeite kostte om te maken als shotje te drinken.” Volgens Kobe zal je in Mexico niemand zijn glas in één keer zien uitdrinken. “Ze drinken langzaam van hun glas. Na een slokje of twee dippen ze een partje limoen in zout en zuigen ze daarop.” Sommigen opteren ook voor een sangrita: een vruchtensapje waar dan een ferme scheut hete saus aan wordt toegevoegd. “Als je voor ieder slokje tequila een slokje sangrita neemt, versterken de smaken elkaar.” Kobe raadt ook iedereen aan om de typische gin eens te vervangen door tequila. “Fantastisch met appelsap, maar ook met tonic. Vooral de Schweppes Premium Mixer Pink Pepper is er lekker bij.” En natuurlijk zijn er ook tal van cocktails met tequila om te ontdekken, en kan je de drank zelfs in je gerechten verwerken. Kobe geeft de beste recepten mee in zijn boek.

Maar om de smaak van tequila echt tot zijn recht te laten komen, drink je hem zoals je een goede whisky drinkt: puur, op kamertemperatuur en zonder ijs. “Zo drink ik hem het liefste en komt de smaak het best tot zijn recht. Je vult geen talloze shotglaasjes, maar schenkt je een bodempje in bij het begin van de film. Wanneer de credits op het scherm verschijnen, is je glas leeg en heb je genoten van een waardevolle drank. Zónder kater.”

Flessen voor beginners

De Arrete tequila, te herkennen aan het paardenhoofd op de fles. © kos.

Natuurlijk tel je voor een goede tequila iets meer geld neer. De prijs van een blanco (ongerijpte) kan al oplopen en hoe langer hij gerijpt heeft, hoe duurder hij wordt. Een goede reposado (2 maanden tot een jaar gerijpt) of een añejo (1 – 3 jaar gerijpt) kan al snel meer dan 100 euro kosten.

Als beginnend tequiladrinker is dat meteen een grote hap uit je budget, maar geen nood: Kobe geeft drie opties die redelijk makkelijk te vinden zijn en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding hebben, ideaal voor wie de spirit eens een kans wil geven:

– Arrete: te herkennen aan de fles met het paardenhoofd. Voor een blanco betaal je zo’n 30 euro per fles.

– Espolón: de naam verwijst naar de hanengevechten, en dat is ook aan de fles te zien. Qua prijs-kwaliteitsverhouding kan je niet beter zitten: een blanco kost zo’n 27 euro per fles.

– 1921: deze tequila heeft een iets zoetere smaak, wat hem een zeer aangenaam en drinkbaar maakt. Ideaal voor beginners, met een heel leuke fles. Hij is ietsje duurder, maar bevindt zich nog steeds in dezelfde prijscategorie.

Print Friendly, PDF & Email
webmaster
Webmaster Persawa website bij Persawa
Als webmaster van de Persawa website draag ik er zorg voor dat de inhoud van de website up to date blijft. Ik waak over de consistentie en layout van berichten en evenement aankondigingen van bijdragende bestuursleden.

Reageer op dit artikel

Please Login to comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op