Waar komt Valentijn eigenlijk vandaan?

Hoe komt men aan het gebruik om een geliefde een attentie te sturen op 14 februari? En waarom hoort dat eigenlijk anoniem te gebeuren? Over de oorsprong van Valentijnsdag doen verschillende verhalen de ronde.

Persawa zet voor jou 10 weetjes op een rij.

Wist je bijvoorbeeld dat:

1. Priester Valentinus echt heeft bestaan?
Maar er zijn twijfels. Het zijn er namelijk meer dan één.
Volgens de meeste bronnen gaat de oorsprong van Valentijn terug tot in de 3e eeuw na Christus. In Rome leefde priester Valentinus die bekend stond om zijn goede daden voor zieken, ouderen en armen. Valentinus genas de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet.
Dat ging keizer Claudius II te ver en op 14 februari 270 liet hij priester Valentinus martelen en onthoofden. Valentinus zag nog net de kans om het dochtertje van de gevangenbewaarder een briefje toe te stoppen, met daarop de legendarische tekst: “Van je Valentijn“.

2. Valentinus met geheime huwelijken te maken heeft?
Een andere legende verhaalt van de Romeinse priester Valentijn, die in het geheim huwelijken voltrok zodat de mannen niet in het leger hoefde te dienen. De Romeinse keizer had namelijk besloten dat ongetrouwde mannen betere soldaten waren en een trouwverbod ingesteld. De keizer zette priester Valentijn gevangen en hij overleed. De priester werd begraven op 14 februari 270 V.C. Later, in 496 werd Valentinus door paus Gelasius heilig verklaard en 14 februari werd een kerkelijke feestdag. Toch niet zo toevallig dus, die datum.

3. 14 februari verbonden is met de vruchtbaarheidsgodin?
Ook bij een andere mogelijke verklaring zijn de Romeinen betrokken. Valentijnsdag komt voort uit het feest dat in het Romeinse rijk gehouden werd ter ere van de vruchtbaarheidsgodin Februa of Juno. Zij was de koningin van alle goden en godinnen en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Het feest heet Lupercalia en vindt plaats op 15 februari.
Op het festival dat een dag na haar feest begon, werden geslachtsrijpe Romeinse jongens en meisjes door middel van een soort loting samengebracht en hoorden gedurende het feest bij elkaar. Dit festival zou de voorloper zijn van het latere Valentijnsfeest.

De Lupercalia komt al voor in de Griekse mythologie. Daarin vereren priesters in februari de god Pan. Pan is als volwassene geboren, met horens, baard, bokkenpoten en een staart. Hij is de god van de kudden en de herders. De Romeinen nemen Pan over als hun god Faunus, die ook wel Lupercus wordt genoemd. Lupercus is een demonengod die een wolvin als een vrouw (genaamd Luperca) heeft. Volgens de overlevering heeft Luperca Romus en Romulus opgevoed, de stichters en bouwers van de oude stad Rome.

In februari gaan de priesters die Lupercus aanbidden de straat op In februari gaan de priesters die Lupercus aanbidden de straat op. Slechts gekleed in bokkenhuiden slaan zij de vrouwen met riemen van bokkenleer. Dit zou de vruchtbaarheid bevorderen.

4. Vogeltjes met Valentijn te maken hebben?
Nog een uitleg voor het ontstaan van de traditie hangt nauw samen met vruchtbaarheid.
In 1381 werd al neergeschreven dat 14 februari de dag was dat de vogels begonnen met paren. Geoffrey Chaucer schreef : ‘For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate” (“want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest”).
Ook bij mensen zou de ‘paringsdrang’ op die dag de kop op steken.

5. Een liefdesbrief de bijnaam ‘Valentine’ kreeg?
De bijnaam ‘Valentines’ voor liefdesbrieven komt van een Franse graaf. Hij werd in het begin van de vijftiende eeuw gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de ‘Tower of London’. Hij schreef zijn vrouw liefdesgedichten en -brieven, die hij ‘Valentines’ noemde.

6. Valentijnsfeesten uitdraaiden op orgieën?
Valentijnsfeesten verspreidden zich over heel Europa. Vaak ging het er liederlijk aan toe. Vrouwen dansten halfnaakt in het rond en sloegen daarbij schunnige taal uit. Na het vereren van de vruchtbaarheidsgodin doken ze de struiken in, waar de mannen al lagen te wachten. Hele orgieën speelden zich af op die vruchtbaarheidsfeesten.

7. 14 februari een christelijk feest werd?
Vanaf de Middeleeuwen werden de Valentijnsfeesten door de Christelijke kerkleiders verboden, omdat het in hun ogen heidense vruchtbaarheidsfeesten waren die een gevaar vormden voor de bevolking.
Men bleef de feesten echter gewoon doorvieren en daarom besloot de kerk om het feest te kerstenen. Beter gezegd, ze probeerden er een christelijk tintje aan te geven. De heilige Valentijn werd gekoppeld aan de 14e februari.

8. Valentijn kuiser werd … maar niet overal?
De bevolking mag vanaf nu Valentijnsdag vieren -zij het op gepaste (kuise) wijze-.
Toch komt het lootjes trekken nog tot ver in de vorige eeuw voor in Frankrijk. Jongens en meisjes gaan in die tijd gescheiden van elkaar in wagens zitten. Na het trekken van een lot ‘krijgen’ zij elkaar.
Ook is het een gewoonte om een meisje op Valentijnsdag ten huwelijk te vragen. In Frankrijk werd het vieren van Valentijnsdag snel minder.

9. Liefdesverklaringen eerst werden gezongen?
Ook het schenken van gedichten en kaarten is al erg oud. Het werd de gewoonte om op 14 februari, de dag van de Heilige Valentijn, elkaar kleine geschenken te geven zoals bloemen of chocolade. Ook het schenken van gedichten en kaarten is al erg oud. Deze werden eerst in gezongen vorm aangeboden aan de uitverkorene en vanaf 1400 werden ze ook geschreven.

10. De anonieme liefdesbekentenis een doel had?
Met name in Engeland werd het feest van de heiligverklaring van priester Valentinus veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een liefdesbekentenis met cadeau of brief. Dit gebeurde meestal anoniem. Dat was ook handig voor getrouwde vrouwen met geheime minnaars, want dit was de perfecte gelegenheid om iets van hun minnaar te ontvangen!

11. De commerce rond Valentijn uit Amerika is overgewaaid?
Een feit is dat Engelse emigranten Valentijnsdag hebben geïntroduceerd in Amerika. In de Verenigde Staten is de traditie opgepikt door de commercie. Later is het vanuit dit land ook in veel Europese landen een populair feest geworden.

Waar Valentijnsdag nu oorspronkelijk vandaan is gekomen doet er eigenlijk niet zo veel toe.
Duidelijk is in ieder geval dat één van bovenstaande personen de echte Sint Valentijn of Valentinus moet zijn geweest.

Maar iedereen weet dat 14 februari een speciale dag is voor geliefden.

Print Friendly, PDF & Email
webmaster
Webmaster Persawa website bij Persawa
Als webmaster van de Persawa website draag ik er zorg voor dat de inhoud van de website up to date blijft. Ik waak over de consistentie en layout van berichten en evenement aankondigingen van bijdragende bestuursleden.

3
Reageer op dit artikel

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Patrick Catthoorivan Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
ivan
Lid

Dat het elke dag Valentijn mag zijn en special samen met het vrouwke 🙂

Patrick Catthoor
Beheerder

Ja, inderdaad Ivan, maar dat kan wel een kostelijke zaak worden! Elke dag uitgebreid romantisch gaan dineren bij kaarslicht! 🙂

ivan
Lid

🙂