Vier de Dag van de Aarde

Vandaag is het de Dag van de Aarde. Op deze dag wordt er op een positieve manier aandacht gevraagd voor de problemen op het gebied van milieu, klimaat en de natuur. Jij kunt ook je steentje bijdragen en het mee vieren. Wil je weten hoe? Lees snel verder!

Elk jaar, rond 22 april, is het de Dag van de Aarde (ook wel Earth Day genoemd). Deze dag heeft als doel mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Op deze dag zijn er tal van activiteiten waar je aan kunt deelnemen, met natuurlijk de aarde als uitgangspunt.
Zo kun je op verschillende plaatsen in het land deelnemen aan workshops, lezingen volgen of bomen planten.

 

Vooral in de Verenigde Staten een fenomeen, maar ook hier krijgt “Earth Day” steeds meer aandacht. Natuur, milieu, klimaatverandering, duurzaamheid, consumptie… Hoe kunnen we Moeder Aarde beter koesteren en beschermen? Hieronder alvast een aantal tips:

Eet meer sla

Hoe meer mensen op de planeet, hoe groter de vraag naar voedsel. En dan moeten we ons voedingseetpatroon onder de loep nemen. Vooral onze huidige vleesconsumptie is op termijn onhoudbaar, want nefast om bossen te kunnen beschermen. We kunnen de wereldbevolking wél van genoeg voedsel voorzien door over te schakelen op een meer vegetarisch of een veganistisch eetpatroon.

Kies voor groene energie

Fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool dragen in sterke mate bij tot de opwarming van de aarde. Groene, duurzaam geproduceerde energie is in opmars, maar het kan nog beter. Onderzoeken suggereren dat we fossiele brandstoffen wereldwijd binnen tien jaar zouden kunnen uitbannen, als we onze schouders eronder zetten.

Verander je koopgedrag

Consumenten zijn verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen en tot 80 procent van het zoetwatergebruik in de wereld. Ons koopgedrag veranderen heeft een drastische impact op het milieu en het klimaat. Vooral bewerkte voedingsmiddelen vergen veel energie, materialen en grondstoffen. Zo kost het ongeveer 15.000 liter water om één kilo rundvlees te produceren en 17.000 liter water voor een kilo chocolade. De boodschap is: koop eens wat minder.

Gebruik wat je koopt

Koop niet alleen wat minder, maar denk ook beter na over wat je koopt. En gebruik het ook. Elk jaar wordt wereldwijd maar liefst 1,3 miljard ton aan voeding weggegooid, bijna 50 kilogram per persoon per jaar. Een voedselverspilling die een enorme impact heeft op het milieu. Voor je naar de supermarkt gaat, kan je dus best eens checken wat er nog in je koelkast ligt.

Informeer jezelf. En anderen

Hoewel klimaatverandering onomstotelijk vaststaat, zijn veel mensen ervan overtuigd dat die niet veroorzaakt wordt door menselijk gedrag. Klimaatverandering begint bij jezelf, praat met anderen over wat je zelf doet, de keuzes die jij maakt, en leg uit waarom die belangrijk is. Niet toevallig is het thema van Earth Day dit jaar “milieu- en klimaatgeletterdheid.”

Wil jij ook je steentje bijdragen en bezig zijn met de natuur? Ga dan lekker aan de slag in de tuin! Strooi bijvoorbeeld wat bloemenzaad uit, dat is goed voor de biodiversiteit. Natuurlijk kun je ook andere bloemen of bomen planten in je eigen tuin. Zo ben je niet alleen goed bezig op de Dag van de Aarde, je houdt er ook een mooie tuin aan over!

 

Hoe vier jij de Dag van de Aarde vieren? Laat het ons weten via een reactie hieronder!

 

Print Friendly, PDF & Email
webmaster
Webmaster Persawa website bij Persawa
Als webmaster van de Persawa website draag ik er zorg voor dat de inhoud van de website up to date blijft. Ik waak over de consistentie en layout van berichten en evenement aankondigingen van bijdragende bestuursleden.

Reageer op dit artikel

Please Login to comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op