Ondertussen in Marseille: Het WK Petanque

Dit bericht werd voor het laatst gewijzigd op 7 juli 2016 om 00:30

150.000 bezoekers voor topsport met een buikje

Ga over me heen om de tooltip te openen

Vergeet even de Tour de France en het EK voetbal, in Frankrijk vindt nog een sportevenement van topniveau plaats: het officieuze WK petanque. Minachting is misplaatst: er komen 12.000 spelers uit de hele wereld op af, van Madagaskar tot Thailand.

Iedereen mag meedoen, waardoor in het begin van het WK amateurs tegenover profs komen te staan. Foto: Vincent Couderc

Iedereen mag meedoen, waardoor in het begin van het WK amateurs tegenover profs komen te staan. Foto: Vincent Couderc

Andrisoa heeft met zijn voet een cirkel in het grind getekend. Hij gaat in het rondje staan, staart geconcentreerd voor zich uit, spuugt even in de hand, buigt licht door de knieën en gooit. De metalen bal maakt een boog omhoog, om zo’n 7 meter verderop met een harde knal op de bal van de tegenstander neer te komen. Die schiet weg en belandt meters verderop. ‘Yes!’, roept hij lachend. Zijn opponent is uitgeschakeld.

‘Ik speel al petanque sinds ik zes ben’, zegt Andrisoa Rakotoninosy (29) uit Madagaskar. ‘Iedereen speelt het bij ons. Het is als voetbal voor de Brazilianen.’ Hij is samen met medespeler Judichaël Ratianarison (18) naar Marseille gekomen, om mee te doen aan het ‘officieuze’ WK jeu de boules.

‘Op straat speelden we eerst met knikkers’, vertelt Judichaël. ‘Daarna met plastic ballen. Kinderen op Madagaskar maken die zelf omdat echte petanqueballen voor de meesten te duur zijn.’

Inmiddels maken de twee deel uit van het officiële petanqueteam van Madagaskar. Ze horen tot de wereldtop. Dezer dagen verdedigen ze hun eer in Marseille, waar zich bijna 12.000 spelers uit alle hoeken van de wereld hebben verzameld, van Thailand of Texas tot Zweden of Zwitserland.

6 euro inschrijfgeld

Zes dagen lang wordt er op 2.000 plaatsen in de stad jeu de boules gespeeld. Het evenement trekt naar verwachting 150.000 bezoekers, op de altijd populaire openingsdag waren het er naar verluidt al zo’n 70.000. ‘Daarmee vul je een groot voetbalstadion’, zegt Marc Grillon, bestuurder van het tornooi, dat voluit de ‘Mondial La Marseillaise à pétanque’ heet. ‘Maar bij ons heb je geen hooligans!’

Het tornooi wordt – dit jaar voor de 55ste keer – vooral gespeeld in een park in Marseille, op gewone wandelpaadjes van grind, tussen een wandelend publiek terwijl joggers en fietsers voorbijkomen en gezinnen onder de bomen zitten te picknicken.

En het meest bijzondere: iedereen mag meedoen. Je betaalt 6 euro inschrijfgeld en de competitie begint. Dat heeft als gevolg dat bij de eerste wedstrijden kampioenen tegenover amateurs staan, zondagsspelers tegen professionals. Wie wint, gaat door.

Petanque werd ruim een eeuw geleden bedacht in een bar aan de rand van Marseille. De broers Ernest en Joseph Pitiot waren de uitbaters van café L’Horloge in het stadje La Ciotat, waar al lange tijd een andere vorm van jeu de boules werd gespeeld: met een lange baan en spelers die rennend een aanloop namen.

Een vriend van de broers die jeu de boules speelde, kreeg gezondheidsproblemen en kon niet meer staan. Daarop besloten de Pitiots in 1910 om iets nieuws te bedenken: staand werpen, vanuit een cirkel. De vriend mocht vanop zijn stoel gooien.

Inmiddels telt de internationale petanquefederatie meer dan 600.000 leden in 52 landen. Er worden officiële wereldkampioenschappen gehouden, dit jaar op Tahiti, maar het mondiale tornooi in Marseille geldt als meest prestigieuze.

‘Op het WK heb je van elk land één team, maar eigenlijk zijn er maar vijf landen echt kanshebber. Hier in Marseille heb je bijna 4.000 teams uit de hele wereld die meedoen en moet je echt dag in dag uit wedstrijden spelen en elke keer winnen, anders lig je er meteen uit’, legt Marco Foyot uit. Hij won al zes keer de ‘Mondial’ en won ook al het WK, het EK en de landelijke Franse kampioenschappen. ‘Als je in Marseille kan winnen, dan ben je echt de beste in de wereld.’

Hoofdprijs: 4.500 euro

Vrijdag is de finale, in een speciaal daarvoor gebouwd stadion. Het winnende team gaat dan met 4.500 euro, een medaille en vooral veel eer naar huis.

Door het park lopen nog steeds duizenden spelers, allemaal met een tasje met ballen in hun hand. ‘Dit is het mooiste tornooi ter wereld’, zegt de Belg Pierre Carnol (55), die met twee andere Belgen, allemaal gehuld in rode T-shirts met de Belgische vlag, meedoet. ‘Kijk naar al die mensen hier in het park, spelers en toeschouwers die door elkaar lopen, tegenstanders die samen lachen en de zon die altijd schijnt!’

Carnol knipoogt, wijst op zijn licht uitdijende embonpoint en zegt: ‘Op welk ander mondiaal sportevenement kan je nou nog meedoen als 55’er met een buikje?’

De Belgen, met rechts Pierre Carnol. Foto: rr

De Belgen, met rechts Pierre Carnol. Foto: rr

 

Print Friendly, PDF & Email
webmaster
Webmaster Persawa website bij Persawa
Als webmaster van de Persawa website draag ik er zorg voor dat de inhoud van de website up to date blijft. Ik waak over de consistentie en layout van berichten en evenement aankondigingen van bijdragende bestuursleden.

Reageer op dit artikel

Please Login to comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op