Petanque

Deze pagina werd voor het laatst gewijzigd op 27 april 2018 om 19:37

petanque header

Activiteiten

PetanqueDe derde woensdag van iedere maand komen we, van 19 u. tot 22 u., samen in het Sportcomplex “ ’t Sportzicht ” aan de Kleistraat 204 te Aartselaar.

Het sportterreinen Aartselaar heeft een grote centrale parking vooraan – wegwijzers APC Petanque volgen (links langs zwembad, links voor openbare toiletten, tot einde gebouw weg volgen evenwijdig met sintelbaan tot mooi nieuw wit gebouw)

 

PERSAWA PETANQUE TORNOOI

Petanque 487 Petanque 2009 helden Petanque 484PERSAWA huurt gedurende 10 maanden de petanquebanen van Sportcomplex “ ’t Sportzicht ” af. Er wordt telkens gespeeld van 19 tot 22 uur.

Nieuw gebouwde sportinfrastructuur met 8 binnenbanen en 10 buitenbanen, waar in de zomer zelfs buiten met verlichting zal kunnen gespeeld worden.

Breng je partner mee; het zal daar gezellig zijn en zij/hij kan beslist ook haar/zijn mannetje staan met de bollen indien ze/hij dat wenst.

Gedurende die 10 maanden worden telkens 2 wedstrijden gespeeld die in aanmerking komen voor het PERSAWA PETANQUE TORNOOI.

1e Wedstrijd: vangt telkens aan om 19.30 stipt.
2e Wedstrijd:
als iedereen zijn eerste wedstrijd gespeeld heeft.

Van de mogelijk te spelen 20 wedstrijden, komen de beste 14 in aanmerking voor het klassement.
Voor het terrein, de medespelers en de tegenstrevers wordt telkens geloot via kaarten.

De avond wordt gestart met een half uur vrije training op de zes petanquebanen. Aansluitend volgen voor iedereen twee wedstrijden, in wisselende ploegen van twee of drie spelers, die meetellen voor de rangschikking van ieders individuele handicap.
Tot slot volgen dan nog één à twee vrije matchen.

In de vakantiemaanden juli en augustus tonen we dan tweemaal ons kunnen in wedstrijden op verplaatsing tegen bevriende ploegen op terreinen in open lucht.

Alle sportieve Persawa leden (jong en al wat ouder) zijn steeds van harte welkom om samen een balletje te werpen.

Routebeschrijving clublokaal

Spelregels en techniek

Bij petanque is het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de but of cochonnet) te werpen. De werptechniek is onderhands en kan variëren: rollen, halfhoog, hoog. De startafstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan variëren van 6 tot 10 meter. Het spel wordt doorgaans gespeeld op een ondergrond van verhard zand of (grof) grind. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 350.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers.

Petanque kan zowel individueel als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee of drie spelers. Men noemt dit ook wel doublette en triplette. Individueel noemt men ook tête-à-tête. Als met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler 2 boules, terwijl elke speler bij doublette en tête-à-tête 3 boules heeft. De boules (stalen ballen) hebben een diameter tussen 70,5 en 80 millimeter en een gewicht tussen 650 en 800 gram. Het but ('Frans voor "het doel") heeft een diameter van 30 millimeter met een variatie van 1 mm.

Het team dat de partij mag beginnen wordt bepaald door loting. Degene die de toss wint, trekt een cirkel met een diameter van 50 centimeter (tegenwoordig wordt ook een kunststof cirkel gebruikt) en gooit het but uit op een afstand tussen de 6 en 10 meter. Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Daarbij moet er op gelet worden dat de voeten binnen de cirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.

Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen (pointer), de boule van het andere team te verplaatsen (tirer of schieten) of het but te verplaatsen.

Er wordt niet om beurten gespeeld, maar het team dat het dichtst bij het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft.

In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichterbij te brengen dan de beste van de tegenstander. Voor elke boule die een team dichterbij heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt men een punt (dus maximaal 6 punten bij triplette en doublette). Dan is de werpronde (of "mène") voorbij. Het team dat heeft gescoord, trekt een cirkel op de plaats waar het but lag en gooit hem opnieuw, waarna de volgende mène begint.

Het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft behaald.

FAQ Petanque

Wil je meer te weten komen over de petanque sport? Lees dan aandachtig de informatie op de petanque pagina’s van de Persawa website. Je leert er niet enkel de spelregels, maar tegelijk ook een aantal technische, doorgaans Franstalige termen die je als doorwinterde petanquer hoort te kennen en begrijpen. Veel plezier! Lees verder about “FAQ Petanque”

Recente berichten

Start Petanque-seizoen 2018

Start Petanque-seizoen 2018

OPROEP AAN ALLE WATER-LINKERS Het twaalfde petanque jaar gaat weldra van start op WOENSDAG 17 janLees verder...
Nieuw Petanqueseizoen 2017 - 2018

Nieuw Petanqueseizoen 2017 - 2018

Het nieuw petanque seizoen start weldra op WOENSDAG 13 september om 19 u. stipt. Voorlopig wordt Lees verder...
Wereldprimeur in 2017 te Gent

Wereldprimeur in 2017 te Gent

In april 2017, van 13 tot en met 16 april, worden voor de eerste maal de nieuwe disciplines DoubLees verder...
Eindklassement Petanque 2016

Eindklassement Petanque 2016

Op woensdag 22 december werden de twee laatste kampen van ons Petanque tornooi 2016 gespeeld. Er namLees verder...
Petanque club: spannende eindstrijd in het kampioenschap!

Petanque club: spannende eindstrijd in het kampioenschap!

Huidige stand van de competitie Vorige woensdag had de voorlaatste kamp van de Persawa Petanque pLees verder...

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen

Archief Evenementen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.