Wedstrijdbal EK 2016 (Adidas Beau Jeu)

Deze pagina werd voor het laatst gewijzigd op 17 april 2016 om 23:11

Adidas Beau Jeu

Adidas Beau Jeu

Beau Jeu is de naam van de wedstrijdbal waarmee alle wedstrijden tijdens het EK voetbal 2016 in Frankrijk worden gespeeld. De naam Beau Jeu is de Franse benaming voor mooi spel.

De EK2016 bal is speciaal voor het EK2016 ontworpen. De ballen zijn ontworpen door Adidas, de hofleverancier van de FIFA sinds 1970. Het is een traditie van Adidas om elk toernooi een nieuw soort bal te ontwikkelen. De bal voor het EK is op 12 november 2015 gepresenteerd door Zinedine Zidane. De loting voor het EK2016 was op 12 december 2015.

De EK2016 heeft de naam ‘Beau Jeu’, wat ‘mooi spel’ betekend. Officieel heet de bal: Adidas Euro 16 Beau Jeu Ball. De Beau Jeu is de opvolger van de Brazuca, de wedstrijdbal tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië.

De Beau Jeu heeft exact dezelfde eigenschappen als zijn voorganger maar de opdruk is wel veranderd. Geïnspireerd door de voorgeschreven voorwaarden van de UEFA, heeft de EK2016 bal een combinatie van kleuren. De hoofdkleur is wit met daarnaast verschillende vormen in het blauw en rood. Het EK2016 logo en de naam van de bal zijn ook op de bal geprint, evenals het logo van Adidas. De rode, blauwe en witte kleuren staan voor de Franse vlag. Daarnaast zijn er licht zilveren motieven, die verwijzen naar de beker. (de kleuren van de Franse vlag).
Op de bal vindt men naast het EK 2016 logo, de naam van de bal en het logo van Adidas ook de nummers 2, 0, 1 en 6. Deze vormen samen het jaartal 2016. Ook staan de letters EURO op de bal. De vormen op de EK2016 bal geven bepaalde kenmerken van het toernooi in Frankrijk weer.

Alle gekwalificeerde landen voor het hoofdtoernooi ontvingen vooraf de Beau Jeu.

Opvallend genoeg heeft Adidas het oppervlak van de bal niet gewijzigd. De basisstructuur van de nieuwe bal is dezelfde als de voorgaande bal. De Adidas Euro 16 Beau Jeu Ball heeft dezelfde panelen als de WK 2014 bal. Het betreffen 6 panelen die zorgen voor een goede vlucht, precisie en balcontrole.

Meer details over de Adidas Beau Jeu

– De Adidas Beau Jeu heeft een gewicht van 437 gram en een omtrek van 69 cm.
– De Adidas Beau Jeu bestaat uit 6 panelen, gemaakt van Polyurethaan.
– De Adidas Beau Jeu houdt hetzelfde gewicht bij weersinvloeden zoals regen.
– De Adidas Beau Jeu heeft de meeste kleuren van alle WK ballen.