Collega met een passie: Peter Verbraeken fietste naar Compostela

Dit bericht werd voor het laatst gewijzigd op 16 februari 2016 om 07:42

Peter Verbraeken (IT) fietste van Sint-Gillis-Waas naar Santiago de Compostela, 2200 km in 19 dagen.

Interview

Hoe ben je ertoe gekomen om deze tocht te ondernemen?
Eerlijk gezegd heb ik mijn inspiratie gevonden in het programma “Man bijt hond”. Samen met Coby, mijn echtgenote, waren we trouwe kijker van de wekelijkse reportage van Arnout Houben over zijn voettocht naar Santiago.

Ik zocht een sportieve uitdaging met een avontuurlijk aspect eraan. En dat heb ik zeker gevonden in mijn tocht. Zelfs na een grondige voorbereiding bleef het toch nog een grote stap in het onbekende.


Je spreekt over een grondige voorbereiding, hoe heb je die aangepakt?

Eerst en vooral was het nodig een goede fysieke conditie te hebben. Deze heb ik van september 2011 geleidelijk opgebouwd. Dagelijks met de fiets naar AWW en terug, goed voor 52 km per dag. In de weekeindes grotere tochten, zo’n 150 tot 180 km. Het duurde tot eind 2011 vooraleer ik overtuigd was dat ik de tocht fysiek zou aankunnen en pas dan heb ik de definitieve beslissing genomen om hem te doen.

Daarnaast was er ook de technische voorbereiding: GPS aangekocht, fiets pico bello in orde gezet en de organisatorische voorbereiding: welke route volgen en gegevens verzamelen over mogelijkheden om te overnachten,…

Ik heb gekozen voor de traditionele route van Sint Jacob, die start in Den Haag en via Tours en Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago loopt.

Verder heb ik afstandstabellen opgesteld tussen de verschillende dorpen en telefoonnummers verzameld van slaapmogelijkheden, zodat ik telkens mijn dagetappe voor ’s anderendaags kon opmaken.

Ondanks die grondige voorbereiding bleef het toch nog een echt avontuur.

’s Avonds na het fietsen de blog voor collega’s en vrienden aanvullen, het thuisfront even contacteren en toch nog wat tijd maken om de plaatselijke sfeer op te snuiven.


Zou je een paar momenten van je tocht met ons kunnen delen?

Mijn blog is nog altijd raadpleegbaar (https://peternaarcompostela.wordpress.com/) en ik heb er bewust achteraf niets meer aan gewijzigd, om de indrukken van het moment zelf te bewaren.

Wat bij mij een grote indruk heeft nagelaten waren de imposante bouwwerken onderweg, voornamelijk de kathedralen.

Ook het stadje Astorga, een heel eind in Spanje was prachtig met onder andere een palacio van Gaudi.

De ontmoetingen met de mensen onderweg en de confrontatie met de slechte economische situatie in Spanje (quasi lege hotels, waar ik af en toe voor een prikje kon overnachten) heeft mij ook een andere, meer relativerende kijk op het leven gegeven.

Wij hebben het hier toch nog niet zo slecht!


PeterToCompostella

webmaster
Webmaster Persawa website bij Persawa
Als webmaster van de Persawa website draag ik er zorg voor dat de inhoud van de website up to date blijft. Ik waak over de consistentie en layout van berichten en evenement aankondigingen van bijdragende bestuursleden.

Reageer op dit artikel

Please Login to comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op