Chinees Nieuwjaar 2018!

 

Het Chinese jaar Huangdi 4715, het Jaar van de Hond, begint op vrijdag 16 februari 2018.

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook: het begin van het Lentefestival (Ch’un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

Dit feest (en de twee dagen er op volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië – en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, dat is de dag waarop de tweede nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt.

Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.

De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn. De 3e dag is ook de Verjaardag van Che Kung. Dezelfde data zijn ook geldig voor Tet in Vietnam en het Maannieuwjaar in Mongolië.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.

Volgens legenden was Nian (“Nyehn”) een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen. Behalve voor Chinezen, is het feest ook belangrijk voor andere etnische groepen, zoals de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen, die door de Chinese cultuur zijn beïnvloed wat betreft religieuze en filosofische wereldvisies en taal en cultuur in het algemeen.

Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.


Bron: Wereld Feesten Almanak

Print Friendly, PDF & Email
webmaster
Webmaster Persawa website bij Persawa
Als webmaster van de Persawa website draag ik er zorg voor dat de inhoud van de website up to date blijft. Ik waak over de consistentie en layout van berichten en evenement aankondigingen van bijdragende bestuursleden.

5
Reageer op dit artikel

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
admin PersawaivanPatrick Catthoor Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Patrick Catthoor
Beheerder

Het is juist dat de Chinezen elkaar dit jaar een gelukkig jaar van de Hond wensen.
Maar de dierentekens zijn maar één element uit de Chinese astrologie. Daarnaast heb je de 5 elementen: hout, metaal, water, aarde en vuur. En dit jaar is ‘Aarde’ het element dat aansluit bij de hond.

ivan
Lid

ook leuk was daarop volgend dat er dan feest is in Antwerpen. De moeite om eens te bezoeken……. Nu is dit wel voorbij maar dat is elk jaar en te vinden op onze site vanaf begin 2019. Het valt ook niet op dezelfde data, maar is elk jaar verschillend. 3 keer Chinees Nieuwjaar in Antwerpen 30 januari 2018, 7 uur Chinees Nieuwjaar start op 17 februari. In Antwerpen hebt u dit jaar drie opties om in oosterse sferen te komen. We zetten ze voor u op een rijtje. 1. Traditioneel feest De Antwerpse Chinese gemeenschap concentreert zich in en rond… Lees verder »

Patrick Catthoor
Beheerder

Interessant, Ivan, dat wist ik niet.
Ik wil daar volgend jaar zeker naartoe!

ivan
Lid

ik geef dit zeker op tijd door voor volgend jaar om dan ook op de website te zetten 🙂

admin Persawa
Beheerder

Alvast bedankt daarvoor, Ivan!
Ik ben er zeker van dat daar heel wat volk zal op af komen. 🙂