5 leuke wist-je-datjes over tequila en mezcal

Persawa tasting
Morgen gaan we tequila en mescal proeven. Tenminste als je je tijdig hebt ingeschreven voor deze Persawa activiteit.

Voor zowel deelnemers als andere geïntereseerden, geven we je hier nog enkele tips om optimaal te genieten van deze drankjes.

 

Kobe Desmet en Isabel Boons geven je als tequilalover antwoord op 5 vaak gestelde vragen.

1. Mezcal vs tequila

  • Tequila is mezcal, maar mezcal is geen tequila. Je kan stellen dat mezcal eigenlijk de opper spirit is.Mezcal en tequila worden in verschillende gebieden in Mexico gemaakt.
  • Mezcal wordt gemaakt van een dertigtal agavesoorten, terwijl tequila énkel uit de Agave tequilana weber azul of blauwe agave wordt gedistilleerd.
  • Mezcal en tequila hebben andere productieprocessen waardoor mezcal iets meer rokerig smaakt.
  • Mezcal heeft een alcohol percentage tussen 36% en 55%, terwijl tequila een alcoholpercentage tussen 35% en 55% heeft.

2. Het etiket

Van iedere tequilafles bestemd voor de export moet de consument kunnen zien wat het product inhoudt.

3. De blauwe agave

Tequila en Mezcal worden niet gemaakt van cactus, maar van blauwe agave. De blauwe agave heeft zijn naam te danken aan het blauwe laagje op de vlezige bladeren. De hoge productie van suikers in de kern van de plant zorgt ervoor dat agave uiterst geschikt is voor het maken van tequila.
Enkel de kern van de agave wordt gebruikt voor de productie. De bladeren worden eraf gesneden en blijven vaak op het land liggen als ‘bemesting’ voor de grond.

4. Jimador


Het oogsten van agave gebeurt door een jimador. De jimador kan rekenen op een generatielange kennis die wordt doorgegeven van vader op zoon. Het oogsten van de agave gebeurt volledig met de hand en vereist een goed oog (enkel rijpe agave mag geoogst worden), een goede timing en heel wat behendigheid om tussen de agave te manoeuvreren.

5. Sip it vs shot it

Om echt van 100% agave tequila te genieten, ga je naakt. Of liever gaat de spirit naakt. Schenk zo’n 4cl in een snifter. De eerste slok is allesbepalend. Neem slechts een klein slokje en met behulp van je tong laat je de tequila de volledige mond ontdekken. Doe je dat niet niet dan zal de eerste slok vooral ‘vurig’ aanvullen waardoor je de subtiliteiten in de tequila niet meer proeft. En verder … neem je tijd en geniet.

Nog meer ontdekken over tequila & mezcal?

© Lannoo.

Ontdek nu het boek voor nog méér tequila- en mezcalplezier: Kobe Desmet en Isabel Boons geven je als tequilalover antwoord op al je vragen. Met 25 verrassende cocktailrecepten en 16 must visit bars.

Tequila & Mezcal, De complete gids

webmaster
Webmaster Persawa website bij Persawa
Als webmaster van de Persawa website draag ik er zorg voor dat de inhoud van de website up to date blijft. Ik waak over de consistentie en layout van berichten en evenement aankondigingen van bijdragende bestuursleden.

Reageer op dit artikel

Please Login to comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op